Hogyan érik el a főnökök, hogy a munkások sokat és hatékonyan dolgozzanak? Az emberi testet nem egyforma hatékonysággal használta a 19. századi gyár és a tömegtermelõ nagyüzem. Miben különböznek az alkalmazott fegyelmezési technológiák? Milyen
hatása volt a versenysportnak a munkateljesítményt növelő racionalizálásra, és hogyan került a taylorizmus a
konyhába ?
A munkások néhány nemzedékkel korábban, ha volt választási lehetőségük, inkább a pihenést részesítették előnyben a többletjövedelmet hozó munkával szemben. Manapság viszont erős a
hajlandóság egyre újabb egységeket föláldozni a szabadidőből, hogy olyasmit is megvásárolhassunk, amelynek elfogyasztására éppen a túlmunka miatt nem marad idő. Mi történt a munkavállalókkal, hogy
javaik szüntelen lecserélése érdekében akkor is hajlandók többet dolgozni, ha tevékenységük örömtelen robot? Milyen nyomásgyakorló
szerepet játszik ebben a család?
A könyv ezekre a kérdésekre ad választ a munkát kikényszerítő időrezsim és fogyasztási rezsim elemzésével.