Bővebb leírás
A diplomácia egy külön "tudomány", melynek művelése komoly felkészültséget igényel, s nem csak a csillogó fogadásokból áll. Jelen kötet azonban pont ezzel, pontosabban annak egyik legfontosabb összetevőjével, a diplomáciai fogadások protokolljába illő étkezésekkel foglalkozik. Nem elhanyagolható ugyanis az étkezések megtervezése, melynek összeállításában szorosan együttműködik a meghívó és a meghívott ország két protokollfőnöke. A könyvben szereplő, 1980 és 2008 között adott gálaebédek, fogadások, díszvacsorák történetéből nem elsősorban azt a felszínes tényt szűrhetjük le, hogy némely közjogi méltóság mit fogyasztott az adott fogadáson, hanem azt a tanulságot, hogy az étkezés szertartása mennyire fontos a diplomáciában. Olyan személyekkel találkozhatunk a kötetben, mint Kádár János, Orbán Viktor, Jasszer Arafat, Szili Katalin, II. Abdallah jordán király, Sólyom Láazló, Gyurcsány Ferenc, Václav Klaus, Arnold Schwarzenegger kormányzó, George W. Bush vagy Vlagyimir Putyin. Az összesen negyven díszebéd menüjén kívül érdekes "sztorikat" olvashatunk az eseményekről (nem bulvárízűen), s közben pedig átfogó képet kaphatunk arról, hogy az eltelt évtizedek alatt hogyan alakultak a protokoll szokásai, és miként tisztelték, tisztelik egymást az államfők.